Retro mode eller Vintage?

oprettet d. under Retro Mode, Hauzfrau Retro Design

Hedder det Retro modetøj eller Vintage modetøj?Det to begreber retro og vintage mode bruges i fleng, og kan nemt forveksles, da de ofte anvendes med samme betydning. Især på internettet, hvor søgeord som retro kjole og vintage kjole ofte beskriver den samme kjole i online shops, uanset om kjolen er ny eller om den har været brugt før. 
Både retro og vintage betegnelsen dækker tøjmode fra ca. 1920 og frem til ca. 20 år før nutiden. 
 

Tiden før retro og vintage

Tøj fra før 1920 betegnes som antik, og er ofte knyttet til bestemte tidsaldre som fx. renæssancen (1540 - 1650), rokoktiden (1730 - 1760) eller  romantikken (1760 -1860). 
Steampunk fashion er et eksempel på hvordan 1800 tallets tøjmode har fået nyt liv i en moderne science fiction subkultur.
 


Fotos fra facebook/steampunk-fashion. Steampunk referere til industrialismens begyndelse med dampdrevne maskiner.
 

Vintage definition

Vintage mode er genbrugstøj, altså originalt tøj fra perioden 1920 og frem til 20 år før nutiden. Tøjet kan være brugt før eller det kan være nyt-gammelt, altså fra et tøjlager som har ligger urørt i mange år.
 

Retro definition

Retro mode (retroperspektiv - tilbageskuende) er en nyproduktion af tøj med inspiration fra tidligere tiders tøjmode, - og kaldes ofte "vintage stil".
 
 


Foto: Hauzfrau retro kjole og nederdele fra tidligere kollektioner. Model: Natali Vallespir Sand. Fofograf: Karen Reslter
 

Hauzfrau er retro mode i en moderne fortolkning

Når Hauzfrau designer kjoler og nederdele i retro design er det retro mode. Altså nye designs af skønne kjoler og nederdele med inspiration fra nostalgiske elementer af tidligere tiders mode. Det er primært 50' er moden, 60' er moden og 70' er moden som kommer til udtryk i de forskellige modeller. 

Kendetegnende for Hauzfraus retro tøj, er den genkendelige facon med højtaljede nederdele og kjoler med tætsiddende talje, der fremhæver de kvindelige former. Farver og mønstre er naturligvis også genkendelige med fx polka prikker, tern og cirkler.
De forskellige retro stilelementer anvendes i større eller mindre grad og først og fremmest for at understrege skønheden og den særlige Hauzfrau stemning, der er kendetegnende for retro mærket.
Materialerne vil naturligt være moderne og ofte lettere end tidligere tiders materialer. Disse moderne materialer gør tøjet vaskbart i maskinvask og dermed meget anvendelig som moderne tøj kræver det.
 
Hauzfrau er retro mode tøj med højt humør.
 

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar